Hästens flyktbeteende - Anslagstavlan
 Sid 1 2 3 4 5 6

Människan styr urvalet

Olika hastar har olika läge för sina normala tröskelvärden, Vissa hästar reagerar för i det närmaste allt som sker i deras närmaste omgivning, medan andra är helt opåverkade. Detta bidrar till att ge hästar olika temperament.

Dem mycket uppmärksamma individen skulle haft bättre förutsättningar att överleva i vilt tillstånd än den mindre vaksamma.

Det är inte säkert att vi genom vårt urval när det gäller att få fram en för våra ändamål lämplig häst har valt de ur överlevnadssynpunkt bäst lämpade individerna. De skulle kanske bli alltför arbetsamma att handskas med.

I och med att människan satt det naturliga urvalet ur spel och genom avel styr hästens utveckling efter sitt eget gottfinnande avlägsnar sig arten mer och mer från sitt ursprung. Man kan naturligtvis fråga sig hur mycket man kan förändra en djurart och vad detta när det gäller våra ridhästar innebär för deras hållbarhet.

Man hör ibland ryttare uttala sig om "dumma" hästar, men som framgått här saknar hästen förutsättningar att vara dum. Det finns inga dumma hästar, men det finns hästar som av olika anledningar är mindre lämpade för det ryttaren önskar använda dem till.

Texten är citat ur boken Ridlära av Bo Tibblin. Den är publicerad med författarens tillstånd. Styckeindelning och fetstil etc. är gjorda av webbansvarig för att underlätta läsningen på webben.

<--Tillbaka

Tillbaka till reportage - artiklar.  DWRs startsida