Tävlingsgrenar

Dala Western Riders © 2012         

Tävlingsgrenar inom westernridningen


Det finns ett antal olika tävlingsgrenar inom westernridningen. Här kommer lite information om de olika grenarna.

Du kan läsa mer på WRAS hemsida.Boskapsgrenar


Cutting, Herd work och Working Cowhorse.

Här skall häst och ryttare visa att de på ett lugnt och smidigt sätt kan hantera kor utan att stressa dem. Här krävs inte bara hästkänsla utan även kunskap om boskapen. Ryttaren och hästen skall under 2,5 min. skilja ut boskap. Ryttaren få ha fyra medhjälpare s.k. turnbacks på banan.

 

Working Cowhorse innehåller förutom boskapsarbetet ett för klassen godkänt reiningmönster (se reining under ridgrenar).Tidsgrenar


Dummy Roping är en lassokastningsgren på tid. Man använder inte levande djur utan en attrapp som dras av ett fordon. Den som har snabbaste tiden och fångar "kalven" på ett korrekt sätt vinner.


Barrel race gäller det att så fort som möjligt rida runt och mellan ett antal tunnor, utan att ha omkull dem.

 

Pole bending är det sex stolpar som ryttaren med sin häst skall saxa på tid. Naturligtvis vinner den snabbaste ritten med minst fel!

 


Ridgrenar


Reining är westernridningens dressyr i galopp. Ryttaren rider något av de mönster som finns beskrivet i regelboken. Galoppombyten, snabba vändningar s.k roll-backs, snabba "piruetter" eller spin som det heter på westernspråk. På högre nivå förekommer också de spektakulära s.k slidestoppen.

 

Western Riding visar du att du har en lydig, mjuk och följsam häst när du rider ett av regelbokens mönster. Galoppombyten mellan koner, galopp över bom, ryggning samt ridning i serpentiner och volter.

 

Trail är en hinderbana men du ska inte över hindren utan genom dem!

Du rider ett mönster som domaren bestämt. Mönstret innehåller obligatoriska hinder enligt regelboken men kan också innehålla valfria hinder. Passera genom en grind, rida över minst fyra bommar och ryggningshinder av olika typer är obligatoriska. Vattenhinder, serpentinhinder, att flytta ett föremål från ett ställe på banan till ett annat, rida över träbro, ta av och på en regnrock är valfria.

 

Western Pleasure här rids hästen i de olika gångarterna, skritt, jogg och galopp. Alla i klassen är inne på banan samtidigt. Stor vikt läggs på korrektheten i rörelserna och gångarterna. Enligt regelboken skall den häst som är välbalanserad, positiv med mjuka flytande rörelser och som ser ut att vara ett nöje att rida, premieras. Dessutom skall minst 20% av bedömningen gälla hästens skick och exteriör.


Western Horsemanship. Mönstret skall utföras med precition, mjukhet och balans. Deltagarna rider en och en ett individuellt mönster vilket är utformat av domaren. Mönstret kan innehålla alla gångarter, volter och serpentiner. Rörelserna kan vara stop, ryggning på rakt eller böjt spår, bak-och framdelsvändning inklusive spin och rollbacks, skänkelvikning, galoppombyten m.m. När alla ridit det individuella mönstret kallas alla eller enbart finalisterna in för railwork (ridning på spåret i alla gångarterna).

 

Versatile Horse är en kombination av Trail, Western Riding, Western Pleasure, och Reining. Här får du chansen att visa på din hästs mångsidighet (versatility). Stor vikt läggs på helhetsintrycket av ekipaget.Uppvisningsgrenar


Showmanship at halter. Det här är klassen där uppvisaren bedöms.

Bedömningen ska enbart omfatta visarens förmåga att förbereda och visa en häst i grimma. Hästen är bara ett medel för att demonstrera uppvisarens förmåga och förberedelser. Idealet är en lugn, säker och prydligt klädd uppvisare ledande en häst som snabbt och effektivt utför mönstret med exakthet, mjukhet och precision.Mönstret kan innehålla skritt, trav eller ökad trav, jogg på rakt eller böjt spår eller en kombination av rakt och böjt spår, halt samt vändningar av olika grad. Uppvisaren skall också visa upp hästen för bedömning.Kontakta

Dala Western Riders